40 Keutamaan Dan Keistimewaan Wanita Dalam Islam

Seperti yang saya janjikan disini, berikut keutamaan wanita dalam Islam. :)

Tulisan ini saya kutip dari sini

Doa wanita lebih makbul daripada doa pria karena sifat penyayang seorang wanita yang lebih kuat daripada pria.Ketika Rasulullah SAW ditanya akan hal tersebut, jawab beliau: "Ibu (wanita) lebih penyayang daripada bapak (pria) dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

Berikut adalah 40 (empat puluh) keutamaan dan keistimewaan wanita menurut Islam, yang haknya tidak diberikan kepada kaum pria.

1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang pria yang soleh.

2. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, maka derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takut kepada Allah SWT (dan orang yang takut kepada Allah akan diharamkan api neraka atas tubuhnya).

3. Barang siapa yang membawa hadiah (barang atau makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak laki-laki. Maka barang siapa yang menggembirakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama Aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ikhsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung-jawab,maka baginya adalah syurga.

6. Dari Aisyah ra, "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka."

7. Syurga itu ada di bawah telapak kaki ibu.

8. Apabila engkau akan memanggil dua orang ibu-bapakmu, maka jawablah panggilah ibumu terlebih dahulu.

9. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Maka masuklah ia dari pintu yang dikehendaki dengan tidak dihisab.

10. Wanita yang taat akan suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan,semuanya beristighfar baginya selama ia taat kepada suaminya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

11. Aisyah ra berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab beliau (Rasulullah), "Suaminya." Tanya Aisyah lagi, "Siapa pula berhak terhadap pria?" Jawab Rasulullah, "Ibunya."

12. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah ia berhak masuk dari pintu syurga mana saja yang ia kehendaki.

13. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkannya ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

14. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

15. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah.

16. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah (diampuni) daripadanya dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

17. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi sang ibu setiap satu tegukan dari air susunya diberikan satu kebajikan.

18. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

19. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

20. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 pria yang jahat.

21. Dua rakaat sholat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

22. Wanita yang memberi minum air susu ibu (ASI) kepada anaknya daripada badannya (minum susu untuk diri sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

23. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

24. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

25. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah-tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari, dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat dari yakut.

26. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anak yang sakit akan diampuni oleh Allah seluruh dosanya dan bila dia menghibur hati anaknya, Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

27. Wanita yang memerah susu hewan dengan "Bismillah" akan didoakan oleh hewan itu dengan doa keberkahan.

28. Wanita yang mengaduk tepung gandum dengan"Bismillah", Allah akan berkahkan rezekinya.

29. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

30. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

31. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

32. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun sholat dan puasa, dan setiap rasa sakit pada satu uratnya, Allah mengaruniakan satu pahala haji.

33. Sekiranya wanita wafat dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dihitung sebagai mati syahid.

34. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

35. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup waktu (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan kabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

36. Jika wanita memberi air susu kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun sholat dan puasa.

37. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala setara 7 loyang emas dan jika wanita memijat suami bila disuruh akan mendapat pahala setara 7 loyang perak.

38. Wanita yang meninggal dunia dengan keridhoan suaminya akan masuk syurga.

39. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadah.

40. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang menutup auratnya, yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

The love between mom & daughter is forever... Kiss kiss

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Back
to top